قله تفتان: آتشفشان فعال سیستان و بلوچستان

قله آتشفشانی تفتان در سیستان و بلوچستان
قله آتشفشانی تفتان در سیستان و بلوچستان، مثل یک مشعل همیشه روشن، بلندترین کوه این استانه و تنها آتشفشان نیمه فعال جنوب شرق ایرانه. این کوه پر رمز و راز، جاییه که طبیعت بکر، چشمه های آب گرم، و داستان های قدیمی دست به دست هم دادن تا یک مقصد بی نظیر برای هر کوهنورد و طبیعت گردی بسازن. اینجا قراره باهم یه سفر هیجان انگیز به دل تفتان داشته باشیم، از ویژگی های زمین شناسیش تا مسیرهای صعود و گنجینه های طبیعیش، همه رو با زبانی دوستانه و خودمونی بررسی کنیم. پس اگه دلت یه ماجراجویی ناب می خواد، با ما همراه شو تا یه گوشه پنهان از ایران رو کشف کنی.
کوه تفتان کجاست؟ در قلب سیستان و بلوچستان، مشعل همیشه بیدار
اصلاً این کوه شگفت انگیز کجا قایم شده؟ قله آتشفشانی تفتان تو استان سیستان و بلوچستانه، دقیقاً تو شهرستان تفتان. اگه بخوایم دقیق تر بگیم، حدود ۱۰۰ کیلومتری جنوب زاهدان و ۵۰ کیلومتری شمال شرقی شهر خاش قرار گرفته. این کوه، انگار یه نگهبان همیشه بیدار، تو منطقه سرحد بلوچستان خودنمایی می کنه.
مسیرهای دسترسی به تفتان: چطور به این گوهر پنهان برسیم؟
برای اینکه به پای کوه تفتان برسید، می تونید از جاده خاش به زاهدان استفاده کنید. تقریباً ۲۰ کیلومتر که از خاش به سمت شمال برید، تابلوهای راهنمای روستاهای کوشه و تمندان رو می بینید. همین جاده ها شما رو به نقاط شروع صعود و به سمت روستاهای پای کوه می رسونن. تازه، مسیر رانندگی خودش هم پر از مناظر دیدنیه؛ بیابون ها و کوهستان های قشنگی که چشمتون رو نوازش میدن و آماده تون می کنن برای یه ماجراجویی حسابی.
شاید براتون سوال پیش بیاد که اسم تفتان از کجا اومده؟ بعضیا میگن تفتان از واژه تفت به معنی گرم و سوزانه که به خاطر بخارها و دودهایی که از دهانه آتشفشانش بیرون میاد، این اسم رو روش گذاشتن. انگار که یه مشعل بزرگ و طبیعیه که همیشه روشنه. البته تو کتابای قدیمی تر، اسم هایی مثل تمندان یا دمندان هم برای این کوه اومده که هنوزم روستایی به همین اسم نزدیک کوه تفتانه. معنی این کلمه ها هم به دوزخ یا آتش برمی گرده که حسابی با ماهیت آتشفشانیش جور درمیاد.
تفتان، آتشفشان بیدار: نگاهی به رازهای زمین شناسیش
کوه تفتان یه آتشفشان چینه ای یا استراتوولکانه. یعنی چی؟ یعنی از لایه های مختلف گدازه، خاکستر و سنگ های آتشفشانی ساخته شده و شبیه یه مخروط بزرگ به نظر میاد. این جور آتشفشان ها معمولاً فوران های انفجاری دارن که حسابی دیدنیه.
قله های دوقلو: نرکوه و ماده کوه
تفتان دو تا قله اصلی داره که بهشون میگن نرکوه و ماده کوه. نرکوه که تو شمال غربه، بلندتره و دو تا دهانه آتشفشانی داره. ماده کوه هم تو جنوب شرق قرار گرفته و گدازه هاش نسبتاً جدیدتره و حداقل سه تا دهانه فعال داره. این دو قله کنار هم، مثل دو برادر یا خواهر، سر به فلک کشیدن و شکوه خاصی به منطقه دادن.
تاریخچه فوران و وضعیت کنونی: تفتان هنوز نفس می کشه؟
شاید تعجب کنید، ولی آخرین فوران بزرگ تفتان حدود ۷۰۰۰ سال پیش بوده! یعنی زمانی که تازه تمدن های اولیه داشتن شکل می گرفتن. با این حال، تفتان هنوز هم نیمه فعاله و از دهانه هاش بخار و گاز داغ گوگرد بیرون میاد. این فعالیت ها رو از دور هم میشه دید و بهشون میگن دودخانی یا فومارول. وجود چشمه های آب گرم زیاد اطراف کوه هم نشون میده که زمین زیر تفتان هنوز حسابی فعاله و انرژی زیادی داره.
تفتان با وجود گذشت ۷۰۰۰ سال از آخرین فوران بزرگش، هنوز هم زنده است و با بخارهای گوگردی اش نفس می کشد؛ انگار که منتظر فرصتی برای خودنمایی دوباره است!
از نظر زمین شناسی، تفتان بخشی از یه قوس آتشفشانی بزرگه که کوه بزمان تو ایران و کوه سلطان تو پاکستان هم شاملش میشن. این قوس به خاطر اینکه صفحه اقیانوسی عربستان داره زیر صفحه ایران میره، به وجود اومده. به خاطر همین فعالیت های آتشفشانی، تخته های گوگردی خالص و حتی اسید سولفوریک هم تو منطقه پیدا میشه. البته حواستون باشه، گاز گوگردی می تونه خطرناک باشه و اگه قصد صعود به نزدیکی دهانه ها رو دارید، حتماً ماسک همراهتون باشه.
ارتفاع قله تفتان: بلندترین نقطه جنوب شرق
یکی از سوالات مهم برای کوهنوردان و طبیعت گردان، ارتفاع دقیق این کوهه. ارتفاع رسمی قله تفتان ۳۹۴۱ متر از سطح دریاست. البته بعضی منابع هم ممکنه ارتفاع های کمی متفاوت رو گزارش کنن، مثلاً تا ۴۰۵۰ متر. این اختلاف ممکنه به خاطر روش های مختلف اندازه گیری باشه، ولی همین حدود ۳۹۴۱ متر، عددیه که بیشتر پذیرفته شده.
تفتان با این ارتفاع، بلندترین قله تو استان سیستان و بلوچستان و تو کل منطقه جنوب شرق ایرانه. همین ارتفاع زیاد، باعث شده که تفتان از کیلومترها دورتر هم قابل دیدن باشه و تو افق خودش رو حسابی نشون بده.
عجایب طبیعی تفتان: گنجینه ای از زیبایی ها و اسرار
تفتان فقط یه کوه آتشفشانی نیست؛ این کوه یه گنجینه واقعیه از زیبایی های طبیعی که هر کدومش می تونه شما رو شگفت زده کنه. بیایید با هم سری به این عجایب بزنیم.
دریاچه های دریاسر: آیینه هایی در دل کوهستان
یکی از زیباترین جاهای تفتان، سه تا دریاچه نزدیک قله شه که بهشون میگن دریاسر. دو تاشون کم عمق و آب شیرین دارن و یکیشون عمیق تره و آبش شوره. تو فصل بهار که آبشون حسابی پر میشه، منظره ای خیره کننده ایجاد می کنن که جون میده برای عکاسی و ثبت لحظه های ناب.
چشمه های آب گرم و معدنی: شفابخش های طبیعی
تفتان به چشمه های آب گرم و معدنیش هم حسابی معروفه. چشمه هایی مثل جم چن، آمنی، برابک، یوسف آباد و ترشاب که آبشون خواص درمانی زیادی داره. میگن برای درمان بیماری های گوارشی، استخوانی و پوستی خیلی مفیده. این چشمه ها فقط برای گردشگرا مهم نیستن، بلکه مردم محلی هم از قدیم برای درمان و شفا به اینجا میان.
رودخانه ها و آبشارهای فصلی: زندگی در دل خشکی
تفتان با وجود اینکه تو منطقه خشکی قرار گرفته، رودخانه ها و آبشارهای فصلی هم داره، مثل لادیز و گزد. این آبشارها تو فصل های پربارش، حسابی دیدنی میشن و زندگی و طراوت خاصی به منطقه میدن.
پوشش گیاهی بی نظیر: سبزینه ای در دامنه آتشفشان
باورتون میشه تو دامنه یه آتشفشان، این همه پوشش گیاهی متنوع باشه؟ تو تفتان درختانی مثل بنه، بادام کوهی، گز و ارژن رو می بینید. کلی گیاه دارویی هم اینجا پیدا میشه، مثل آویشن، پونه، ریواس، مرزنگوش و پیاز کوهی. این گیاهان نه تنها به زیبایی منطقه کمک می کنن، بلکه برای مردم محلی منبع درآمد و داروی سنتی هم هستن.
حیات وحش منطقه: همسایگان تفتان
حیواناتی مثل روباه، شغال و گرگ هم تو منطقه تفتان زندگی می کنن. اینا نشون دهنده یه اکوسیستم غنی و پر جنب و جوشه که زیر سایه این کوه آتشفشانی شکل گرفته.
مناظر آتشفشانی: شاهکار طبیعت
و اما برسیم به خود آتشفشان! خاکستر سفید روی قله ها که از دور شبیه برف به نظر میاد، و بخارهای گوگردی که از دهانه ها خارج میشن، تفتان رو تبدیل به یه موزه طبیعی زمین شناسی کردن. این مناظر، به خصوص موقع طلوع و غروب خورشید، تصاویری خلق می کنن که تا عمر دارید یادتون نمیره.
راهنمای جامع صعود به قله تفتان: فتح مشعل سیستان
اگه کوهنوردید و قصد دارید قله تفتان رو فتح کنید، باید بگم که یه ماجراجویی حسابی در انتظار شماست. قبل از هر چیز، باید بهترین زمان رو برای صعود انتخاب کنید و مسیرهای مختلف رو بشناسید.
بهترین زمان صعود: کی به تفتان بریم؟
بهترین زمان برای صعود به قله تفتان، از ماه فروردین تا اوایل اردیبهشته. تو این ماه ها، هوا حسابی معتدله و دما برای کوهنوردی عالیه. اما تو تابستون به خاطر گرمای زیاد، صعود خیلی سخت میشه. پاییز و زمستون هم بادهای شدید و سرما کار رو حسابی دشوار می کنن، جوری که یه مسیر ۳ ساعته ممکنه ۶ ساعت طول بکشه. پس اگه حرفه ای نیستید، بهار رو از دست ندید.
مسیرهای اصلی و فرعی صعود: از کجا بالا بریم؟
برای صعود به تفتان چند تا مسیر هست که هر کدوم ویژگی های خودشون رو دارن:
مسیر رایج (یال غربی): راهی برای همه
این مسیر از اردوگاه آموزش و پرورش دره گل شروع میشه. این اردوگاه تو ارتفاع ۲۴۹۳ متری قرار داره و امکانات خوبی برای استراحت و شب مانی داره. از اینجا می تونید به سمت پناهگاه صبح برید. این مسیر استاندارد و امن تره و برای اکثر کوهنوردها مناسبه.
مسیر شترراه: مسیر استاندارد
از اردوگاه دره گل، مسیر شترراه رو که بگیرید، به سمت پناهگاه صبح میرید. این مسیر نسبت به تنگه گلو طولانی تره، ولی چون امن تره، بیشتر کوهنوردها این راه رو انتخاب می کنن. پناهگاه صبح هم تو ارتفاع ۳۲۲۸ متری قرار داره و هم پناهگاه قدیم داره و هم یه پناهگاه جدید که امکانات بهتری رو ارائه میده.
مسیر تنگه گلو: راهی پرخطر برای حرفه ای ها
مسیر تنگه گلو کوتاه تره و شیب تندی داره. این راه خیلی پرخطره و بیشتر کوهنوردهای محلی ازش استفاده می کنن. اگه تجربه کافی ندارید، اصلاً سمت این مسیر نرید.
مسیرهای شرقی و شمالی: برای ماجراجویی های خاص
مسیرهای دیگه ای هم از روستاهای ترشاب و تمین (از دو راهی سنگان) و خنجک برای صعود وجود داره. این مسیرها معمولاً سخت ترن و نیاز به تجربه و آمادگی بدنی بالاتری دارن.
درجه سختی کوهنوردی تو تفتان متوسط رو به بالاست. صعود از مسیر غربی معمولاً ۸ تا ۱۰ ساعت طول می کشه. حتماً قبل از صعود، با هیئت کوهنوردی منطقه هماهنگ کنید و اگه ممکنه، یه راهنمای محلی با خودتون همراه ببرید. این کار هم به ایمنی سفرتون کمک می کنه، هم می تونید از دانش و تجربه شون درباره منطقه استفاده کنید.
نکات ایمنی ضروری برای صعود: حواست به خودت باشه!
- ماسک گوگرد: نزدیک قله، گازهای گوگردی می تونه خطرناک باشه. حتماً ماسک همراه داشته باشید.
- آب کافی: تو بعضی مسیرها، مثل تا آب خوش تو تنگه گلو، آب آشامیدنی پیدا نمیشه. پس حتماً آب کافی با خودتون ببرید.
- آمادگی جسمانی: صعود به تفتان نیاز به آمادگی جسمانی داره. قبل از سفر، تمرین کنید و بدنتون رو آماده کنید.
- بررسی آب و هوا: قبل از حرکت، وضعیت آب و هوا رو چک کنید. بادهای شدید تو پاییز و زمستون می تونه خیلی خطرناک باشه.
- تجهیزات مناسب: هیچ وقت بدون تجهیزات مناسب کوهنوردی نرید.
تجهیزات ضروری کوهنوردی: کوله پشتی ات رو چی ببندی؟
یه لیست از چیزهایی که حتماً باید همراهتون باشه:
- کفش کوهنوردی مناسب
- لباس لایه ای (خنک، گرم، بارانی و بادگیر)
- کوله پشتی سبک و ضدآب
- باتوم کوهنوردی
- کیسه خواب و چادر (اگه قصد شب مانی دارید)
- هدلامپ یا چراغ قوه
- کیت کمک های اولیه
- آب و غذای کافی (مخصوصاً آب، چون تو بعضی مسیرها نیست)
- عینک آفتابی و کرم ضد آفتاب
تفتان در آینه فرهنگ و اساطیر: قصه هایی از دل کوه
کوه تفتان فقط یه پدیده طبیعی نیست، بلکه تو فرهنگ و باورهای مردم محلی، مخصوصاً قوم بلوچ، جایگاه ویژه ای داره. این کوه پر از قصه و افسانه ست که از قدیم الایام سینه به سینه منتقل شده.
افسانه قله چهل تن: راز ۴۰ سالک
یکی از معروف ترین افسانه ها درباره قله چهل تنه. میگن ۴۰ تا سالک مذهبی تو این کوه ناپدید شدن و هیچ اثری ازشون پیدا نشده. همین داستان، یه هاله از تقدس و رمز و راز به تفتان داده و اونو تبدیل به یه مکان مقدس برای مردم محلی کرده. به خاطر همین افسانه، تفتان رو به کوه زیارت هم می شناسن.
جایگاه کوه در فرهنگ بلوچ: نماد استقامت و شهامت
مردم سیستان و بلوچستان، کوه رو نماد استقامت و شهامت می دونن. دامنه های تفتان پر از مکان های مقدسه، مثلاً گورستان قدیمی هفتادملا که تو دامنه کوهه. مردم اینجا باور دارن که اگه بتونن یه سنگ زمردین رو تا روی شکم کوه بالا بیارن، حاجت روا میشن. درختان سرو و زیارتگاه های زیادی هم اطراف تفتان هستن که برای مردم خیلی محترمن.
در باور مردم بلوچ، اگر کسی به قله چهل تن قسم می خورد، قسم او محکم ترین قسم بود و هیچ دروغی در آن راه نداشت؛ چرا که خشم تفتان، آتشفشان بیدار، بر سر دروغگویان فرود می آمد.
داستان محلی تفتان و زنده و پنج انگشت
یه قصه خیلی جالب دیگه هم تو فرهنگ شفاهی مردم بلوچ هست، درباره کوه تفتان و دو کوه کوچیک تر دیگه به اسم های زنده (که تو بزمانه) و پنج انگشت (که تو خاشه). میگن تفتان و زنده خواهر و برادر بودن که سر تقسیم ارث پدر دعواشون میشه. تفتان می خواسته همه چیز رو برای خودش برداره و زنده ناراحت میشه. یه روز زنده یه کنده درخت رو آتیش میزنه و می کوبه سر تفتان. پنج انگشت که همسایه شون بوده، پا درمیونی می کنه و زنده رو راضی می کنه بره بزمان زندگی جدیدی شروع کنه. تفتان سر جاش می مونه، ولی از اون روز مجبور شده با دود و آتش زندگی کنه.
حضور تفتان در ادبیات و ضرب المثل ها
تفتان حتی تو ضرب المثل ها و ادبیات ما هم جا باز کرده. مثلاً یه ضرب المثل بیرجندی درباره پرخوری هست که میگه: کوه تفتان نان شود، دریای سیستان اشکنه، زنگ دندان مرا نمی شکنه. یا حتی ملک الشعرای بهار تو منظومه جنگ تهمورث با دیوها از تفتان با شکوه و عظمتش اسم برده:
گوی تا صد کوه تفتان آوریم
قله های آتش افشان آوریم
از جهنم منفذی بیرون کنیم
در یکی دم روی این هامون کنیم
پر تف و دود و دخان
اهمیت اقتصادی و ژئوپلیتیکی تفتان: گنجی در دل کوهستان
تفتان فقط یه جاذبه طبیعی و فرهنگی نیست، بلکه از نظر اقتصادی و حتی ژئوپلیتیکی هم خیلی مهمه. این منطقه پر از معادن غنیه که می تونه حسابی به اقتصاد محلی و ملی کمک کنه.
معادن غنی منطقه: طلای سیاه بلوچستان
اگه بخوایم از معادن تفتان بگیم، باید بدونید که این منطقه پر از طلا، مس، تیتانیوم، منگنز و آنتیموانه. مثلاً میگن نزدیک ۷ کیلومتری شمال غربی کوه، ۱۰ میلیون تن سنگ معدن طلا کشف شده که از طریق جاده خاش به نوک آباد قابل دسترسه. این معادن هم برای مردم محلی شغل ایجاد کرده و هم می تونه نقش مهمی تو اقتصاد کل کشور داشته باشه.
این کشف های معدنی، نشون میده که تفتان یه گنج واقعی تو دل خودش داره که هنوز هم خیلی از رازهاش کشف نشده. این معادن پتانسیل زیادی برای توسعه و رشد منطقه دارن و می تونن آینده سیستان و بلوچستان رو تغییر بدن.
روستاهای پیرامونی تفتان: مقصدی برای تجربه بومی
اگه به تفتان سفر کردید، حیف میشه اگه به روستاهای اطرافش سر نزنید. این روستاها نه تنها مسیرهای دسترسی به کوه رو فراهم می کنن، بلکه فرصت عالی برای آشنایی با فرهنگ غنی و مهمان نواز مردم بلوچ هستن.
روستاهای مهم و جاذبه های گردشگری: زندگی اصیل بلوچ
روستاهایی مثل کوشه، تمندان، ترشاب، سنگان و خارستان، هر کدوم جذابیت های خاص خودشون رو دارن. شما می تونید تو این روستاها از نزدیک با زندگی روستایی آشنا بشید، غذاهای محلی رو امتحان کنید و از مهمان نوازی بی نظیر مردم لذت ببرید. این روستاها پتانسیل زیادی برای بوم گردی دارن و می تونن یه تجربه فراموش نشدنی رو براتون رقم بزنن.
تو این روستاها می تونید از باغ های میوه، چشمه های طبیعی و مناظر بکر لذت ببرید. مردم محلی هم با صنایع دستی خودشون، محصولات کشاورزی و داستان های قدیمی، پذیرای مهمون ها هستن. بازدید از این روستاها، سفر به تفتان رو کامل می کنه و بهتون اجازه میده تا ابعاد بیشتری از فرهنگ و طبیعت سیستان و بلوچستان رو کشف کنید.
چک لیست پیش از سفر به تفتان (برای کوهنوردان و طبیعت گردان)
خب، حالا که حسابی هوایی شدید برای سفر به تفتان، بیایید یه چک لیست از چیزهایی که قبل از حرکت باید حواستون بهشون باشه رو با هم مرور کنیم. این چک لیست بهتون کمک می کنه تا یه سفر ایمن و بی دردسر داشته باشید.
- آب و غذا: حتماً به اندازه کافی آب آشامیدنی و خوراکی های پر انرژی همراه داشته باشید. همونطور که گفتیم، تو بعضی مسیرها آب در دسترس نیست.
- لباس و تجهیزات: لیست تجهیزات ضروری رو که بالاتر گفتیم، یه بار دیگه مرور کنید و مطمئن بشید که همه چی رو برداشتید. لباس گرم، بارانی، کفش مناسب، و کوله پشتی سبک از واجباته.
- اطلاعات تماس ضروری: شماره هیئت کوهنوردی سیستان و بلوچستان و اورژانس رو حتماً تو گوشیتون ذخیره کنید. در صورت بروز هرگونه مشکل، باید بتونید سریع کمک بگیرید.
- بررسی وضعیت آب و هوا: قبل از حرکت، حتماً پیش بینی آب و هوا رو چک کنید. تغییرات جوی تو کوهستان می تونه خیلی سریع اتفاق بیفته و آمادگی قبلی خیلی مهمه.
- ماسک گوگرد: اگه قصد دارید به قله نزدیک بشید، ماسک گوگرد رو فراموش نکنید. گازهای آتشفشانی می تونه خطرناک باشه.
- همراهی با راهنما: اگه تجربه کافی ندارید، حتماً با یه راهنمای محلی همراه بشید. اونها مسیرها رو می شناسن و می تونن در مواقع ضروری کمکتون کنن.
- کیسه زباله: لطفاً هیچ زباله ای تو طبیعت رها نکنید. یه کیسه زباله همراه داشته باشید و همه زباله هاتون رو با خودتون برگردونید. طبیعت تفتان امانت ماست.
جمع بندی: تفتان، نگین درخشان جنوب شرق ایران
قله آتشفشانی تفتان در سیستان و بلوچستان، مثل یه گوهره که تو کمتر جایی میشه پیداش کرد. این کوه، فقط یه تپه بلند نیست؛ یه تلفیق بی نظیره از عجایب زمین شناسی، ماجراجویی کوهنوردی، طبیعت بکر و فرهنگ غنی و ریشه دار مردم بلوچ. از بخارهای گوگردیش که از دهانه های آتشفشانیش بیرون میاد و منظره ای مسحورکننده رو به وجود میاره، تا دریاچه های دریاسر که مثل آیینه هایی تو دل کوهستان می درخشن و چشمه های آب گرمی که خاصیت درمانی دارن، هر گوشه از تفتان داستانی برای گفتن داره.
اگه کوهنوردید، صعود به قله تفتان یه چالش هیجان انگیزه که با مناظر بی نظیر و حس موفقیت تو اوج قله، تموم خستگیتون رو درمیاره. اگه طبیعت گردید، می تونید ساعت ها تو دامنه هاش قدم بزنید، گیاهان دارویی و حیات وحش منحصر به فردش رو کشف کنید و از آرامش آبشارها و غارهای فصلیش لذت ببرید. و اگه عاشق فرهنگ و تاریخید، روستاهای اطراف تفتان با مردم مهمان نواز و افسانه های قدیمی مثل قله چهل تن و داستان تفتان و زنده، شما رو به دل تاریخ و باورهای مردمی می برن که هزاران ساله پای این کوه زندگی می کنن.
تفتان فقط یه کوه نیست، یه تجربه کامله. یه دعوت به ماجراجویی، آرامش، و کشف. پس اگه دنبال یه سفر متفاوت و پرخاطره تو یکی از کمتر شناخته شده ترین اما شگفت انگیزترین مناطق ایران هستید، کوله بارتون رو ببندید و راهی سیستان و بلوچستان بشید. تفتان با تمام زیبایی هاش، با آغوش باز منتظر شماست. فقط یادتون باشه که مثل یه مهمون خوب، مسئولانه سفر کنید و به محیط زیست و فرهنگ محلی احترام بذارید. اینجوری هم شما از سفرتون لذت می برید، هم تفتان برای نسل های بعدی هم همینقدر زیبا و بکر باقی می مونه.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "قله تفتان: آتشفشان فعال سیستان و بلوچستان" هستید؟ با کلیک بر روی گردشگری و اقامتی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "قله تفتان: آتشفشان فعال سیستان و بلوچستان"، کلیک کنید.