ترفندهایی برای کاهش تشنگی در طول روزه داری
هرچند که با تغییر زمانی آغاز ماه مبارک رمضان در سال شمسی، امسال نسبت به سالیان قبل ماه رمضان چندان گرم و سختی را تجربه نمی کنیم، اما همچنان هم تشنگی، می تواند یکی از مشکلات قابل توجه روزه داران باشد که با به کارگیری یک سری از راهکارهای ساده می توان از تشنگی در طول روزه داری جلوگیری کرد.
به گزارش برای شما، محدود کردن مصرف نمک در وعده های افطار و سحر در این دوران بسیار مهم و کمک کننده است. دریافت اضافه نمک، بدن را مجبور به واکنش می کند و برای دفع این مقدار مازاد نیاز، مقادیر قابل توجهی آب از بدن دفع می شود بنابراین توصیه می شود به غیر از مقدار نمک اندکی که برای طبخ غذا استفاده می شود، هیچ مقدار اضافه تری سر سفره به غذا اضافه نشود.
علاوه بر آن مصرف میوه و سبزی کافی می تواند در طول روز از بروز تشنگی زودرس جلوگیری کند. بهتر است میوه در فاصله افطار تا سحر و سبزی در هر دو وعده افطار و سحر و سالاد به خصوص در وعده سحر مصرف شود.
همچنین مصرف غذاهای با پروتیین بالا مانند انواع کباب ها (جوجه کباب، کباب کوبیده، برگ و مرغ …) در وعده سحر مناسب نیست و سبب بروز تشنگی در ساعات اولیه روز می شود همچنین در این ایام باید از حضور غیر ضروری در معرض نور خورشید نیز اجتناب کرد.
بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، استفاده از شربت خاکشیر و یا تخم شربتی یا ترکیب هر دو آن با کمی آبلیمو البته با شیرینی کم یا استفاده از عسل به جای شکر آن هم به مقدار کم در فاصله زمانی بین افطار تا سحر می تواند تاثیر بسزایی بر کاهش تشنگی داشته باشد.
قطع مصرف خوراکی های خنکی بخش؛ عاملی مهم در افزایش تشنگی
قطع مصرف نوشیدنی ها و خوراکی های تری بخش و خنکی بخش در کنار مواجهه با گرمای خورشید و عوامل گرم کننده دیگر مانند حرکت بدنی و غیر بدنی به ویژه در فرد جوان و گرم مزاج، موجب کاهش رطوبت بدن و غلبه گرمی و خشکی بر قلب و کبد و معده می شود و روح های طبی سه گانه نیز از تعادل بیرون می زند و فرد دچار تشنگی زیاد و عطش می شود البته عطش های مرضی ناشی از وجود ماده نامناسب در معده یا سوء مزاج های گرمِ قلب نیز وجود دارد که ربط چندانی به روزه داری ندارد و شاید در این ماه تشدید شوند که لازم است با مراجعه به درمانگاه های طب سنتی درمان شوند. این وضعیت موجب خشکی پوست و مزاج، مشکلات روحی، عدم تمرکز، افکار بد، کم خوابی و بد خوابی، عصبیت و تحریک پذیری و بی قراری و… بویژه در افراد گرم و خشک مزاج می شود.
عوام موثر بر افزایش تشنگی
همه غذاها و ادویه گرم و خشک، غذاهای مولد صفرا، خوراک های چرب و سرخ کردنی، کارهای بدنی زیاد، مواجهه با گرمای روز و تابش آفتاب، بوها، فکرها، استرس ها و احساساتی که موجب افزایش گرمی در مغز، قلب، معده و کبد شوند موجب افزایش تشنگی می شوند. نخستین گام در کاهش عطش در روزه داری، پرهیز از عوامل زمینه ای ذکر شده است اما در وعده های سحر و افطار نیز می توان با خوردن خورش های همراه با آلو، تمبر هندی و زرشک، پرهیز از خوردن میوه های گرمسیری همچون موز و انبه که زیاده روی در خوردن آن ها موجب غلظت خون می شود، پرهیز از خوردن خوراکی های عطش آور همچون بادمجان، کشک، ماکارونی، ماهی و کنسروها، مصرف کمتر شیرینی ها بویژه زولبیا، بامیه یا پشمک، نوشیدن شربت های سرکه شیره، سکنجبین یا شربت آبلیمو یا شربت بیدمشک با گلاب یا آب آلو، نوشیدن عرق کاسنی به تنهایی یا همراه یک قاشق چایخوری تخم خرفه و نوشیدن ماالشعیر طبی به جای آب و چای و… از تشنگی زیاد در طول روز پیشگیری کرد.
نوشیدن آب تنها راه رفع تشنگی نیست
یک توصیه دیگر برای رفع تشنگی هم این است که دو ساعت پس از افطاری، فالوده هندوانه با سکنجبین یا عرق کاهو و تخم خرفه یا فالوده خیار با سکنجبین میل کنید.
روش هایی برای کاهش عطش و حرارت در ساعات روزه داری:
– بوییدن سیب گلاب، خیار، لیمو و گلاب.
– اسپری کردن گلاب خنک در فضای اتاق و شست وشوی سر و گردن با آب خنک یا گلاب.
– تنفس هوا و نسیم خنک که حرارت زاید قلب را کاهش می دهد.
– خواب روزانه حدود یک ساعت که بهتر است در حدود پیش از ظهر باشد یا دست کم نزدیک غروب آفتاب نباشد.
– توقف کمتر در آفتاب و کاهش فعالیت های جسمی و درگیری های فکری بویژه در محیط گرم.
– استفاده کمتر از رنگ های گرم و پوشیدن لباس هایی با رنگ های روشن و طبیعت خنک
– پرهیز از بوها و عطرهای گرم
– مالیدن روغن بادام یا بنفشه به بدن، شکم، گونه ها، پیشانی و پشت گوش
– استراحت کردن در جای تاریک با هوای خنک و بوهای خنک
بنابر اعلام دفتر طب ایرانی وزارت بهداشت، تشنگی الزاما با نوشیدن آب برطرف نمی شود و مصرف تَری بخش هایی همچون خیار، کاهو، روغن بنفشه و… به تامین رطوبت مورد نیاز بدن کمک می کند. بخشی از تشنگی هم ناشی از عطش قلبی است که با نوشیدن آب خنک چندان رفع نمی شود و تنها با قرار گرفتن در محیط خنک برطرف می شود. سیب و آب سیب تقویت کننده معده، قلب و مغز است و مصرف سحرگاهی آن موجب می شود فرد در طول روزه داری از عطش، التهاب معده و بی حوصلگی به دور باشد.
پایان خبر برای شما
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "ترفندهایی برای کاهش تشنگی در طول روزه داری" هستید؟ با کلیک بر روی پزشکی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "ترفندهایی برای کاهش تشنگی در طول روزه داری"، کلیک کنید.