اخراج از نیجر؛ سرنوشت مشابه فرانسه در انتظار آمریکا

درحالی که فرانسه پس از برکناری رییس جمهور نیجر، رویکرد خصمانه ای را علیه حاکمان جدید در پیش گرفت اما آمریکا با لحن ملایم خود امیدوار بود پایگاه نظامی خود را در نیجر حفظ کند؛ با این حال، چند ماه پس از خروج سربازان فرانسوی آمریکایی ها هم به در خروج هدایت شده اند.

اخراج از نیجر؛ سرنوشت مشابه فرانسه در انتظار آمریکا

به گزارش برای شما، روز شنبه و چند روز پس از عزیمت هیات آمریکایی برای دیدار با مقامات دولت انتقالی نیجر، سخنگوی شورای نظامی این کشور از لغو فوری توافقنامه نظامی بین 2 کشور درباره حضور نیروهای آمریکایی در نیجر خبر داد.

«آمادو عبدالرحمان» سخنگوی حکومت نظامی نیجر در جریان سخنرانی تلویزیونی خود با انتقاد از حضور نظامی غیرقانونی ایالات متحده در این کشور واقع در منطقه ساحل آفریقا، از نتیجه توافق تحمیل شده به نیجر و همچنین تمایل آمریکا برای سلب حق انتخاب مردم از شرکای خود انتقاد کرد.

دولت جدید نیجر که از زمان برکناری «محمد بازوم» رییس جمهور طرفدار غرب در ژوییه گذشته در قدرت بوده اقداماتی را برای قطع روابط با شرکای نظامی سابق این کشور انجام داده است.

رهبران جدید نیجر شکست دولت بازوم در مبارزه با تروریست ها در منطقه ساحل را با وجود حضور نیروهای خارجی از جمله نیروهای فرانسوی، دلیل برکناری او عنوان کرده اند.

پس از آنکه مقام های ارشد نیجر روابط خود را با حاکمان استعماری سابق قطع کردند و به نیروهای آن ها دستور خروج دادند، فرانسه خروج نیروهای خود از نیجر را در ماه دسامبر به پایان رساند.


خروج نظامیان فرانسوی از نیجر

شبکه فرانس 24 گزارش داده آمریکا تلاش های دیپلماتیک قابل توجهی را به کار گرفته بود به این امید که از سرنوشتی مشابه فرانسه جلوگیری کند که خروج 1500 سرباز خود را در دسامبر تکمیل کرد. آن ها رویکرد آشتی جویانه تری در ارتباط با حکومت نظامی به نسبت رویکرد پاریس و متحدان منطقه ای رییس جمهور مخلوع انتخاب کرده بودند و امیدوار بودند زمینه مشترکی با مقامات جدید پیدا کنند ولی این کار بیهوده بود.

در حالی که پاریس و جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا موسوم به «اکواس» به شدت «کودتا» را محکوم کرده و خواستار بازگرداندن فوری بازوم به وظایف خود شده بودند، ایالات متحده وضعیت نیجر را نه «کودتا» بلکه «تلاش ارتش برای تصاحب قدرت» اعلام کرد.

با این حال، در سال های اخیر، واشنگتن چند صد میلیون دلار از طریق برنامه های کمک های توسعه ای و همچنین برای تقویت مشارکت نظامی با نیامی که تا آن زمان ستون مبارزه آمریکایی ها با تروریسم در منطقه محسوب می شد، به نیجر اختصاص داده است.

نماد حضور آمریکا در نیجر، افتتاح پایگاه نظامی 201 در «آگادز» مرکز اصلی اطلاعات و نظارت آمریکا در عملیات «ساحل» در سال 2019 است. این پایگاه که مجهز به هواپیماهای بدون سرنشین است، تخمین زده می شود برای واشنگتن 100 میلیون دلار هزینه داشته که بیشتر سربازان آمریکایی حاضر در نیجر یعنی حدود 1100 نفر را در خود جای داده است.

اخراج از نیجر؛ سرنوشت مشابه فرانسه در انتظار آمریکا
پایگاه آمریکا در نیجر

آمریکا با آگاهی از اینکه نمی تواند برای مدت طولانی موقعیت مبهم را حفظ کند، مذاکراتی را با هدف بازگشت سریع یک دولت غیرنظامی به قدرت آغاز کرده بود. اما بدون موفقیت.

«ویکتوریا نولاند» فرستاده آمریکا به نیامی در اوایل ماه اوت، مذاکرات «نسبتاً دشوار» با مقامات جدید را تایید کرد اما او نتوانست «عبدالرحمان تیانی» رهبر شورای نظامی حاکم بر نیجر و محمد بازوم، رییس جمهور مخلوع را ملاقات کند.

در 10 اکتبر، ایالات متحده لحن خود را سخت تر کرد و برای اولین بار کودتا در نیامی را به رسمیت شناخت و در همان زمان، اکثر برنامه های حمایتی خود از نیجر، از جمله کمک و آموزش نیروهای نیجر به ارزش حدود 500 میلیون دلار را به حال تعلیق درآورد.

به رغم این تغییر آشکار لحن، واشنگتن قصد نداشت شراکت با نیامی را کنار بگذارد و هیچ یک از این 2 کشور نیز به خروج نیروهای آمریکایی از نیجر اشاره نکردند.

در ماه دسامبر، بعد از اولین سفر «مولی فی» فرستاده ارشد ایالات متحده در آفریقا، واشنگتن حتی اعلام کرد مایل است همکاری خود را در زمینه امنیت و توسعه با نیجر از سر بگیرد، مشروط بر اینکه کشور اقداماتی را برای احیای دموکراسی انجام دهد.

اخراج از نیجر؛ سرنوشت مشابه فرانسه در انتظار آمریکا
نظامیان آمریکایی و نیجری در نیجر

آمادو عبدالرحمن اما در طی سخنرانی تازه خود بر تمایل قاطع دولت انتقالی برای سازماندهی هرچه زودتر بازگشت مردم به زندگی عادی تاکید کرد و فشارهای اکواس و آمریکا باعث نشد او تاریخی برای برگزاری انتخابات تعیین کند.

طبق گزارش رسانه فرانسوی، نکته دیگری بین نیجر و آمریکا که باعث فروپاشی روابط شده است، وجود دارد: «مسیله شرکای دیپلماتیک و استراتژیک نیجر». در این رابطه، واشنگتن همچنین شراکت نظامیان نیجر و بورکینافاسو را با چشم بدی نگاه می کرد و درباره حضور نظامیان واگنر در این منطقه هم نگران بود.

فرانس 24 از قول یک کارشناس که نمی خواست نامش فاش شود، نوشت: «بدیهی است که ایالات متحده درک نکرده که نیجر مانند مالی و بورکینافاسو اکنون در منطقه امتناع از هرگونه دیکته و همسویی است».

سخنگوی حکومت نظامی نیجر همچنین از آمریکایی ها به دلیل ادعاهای نادرست در رابطه با قرارداد مخفی اورانیوم با ایران انتقاد و از همکاری با روسیه به عنوان مشارکت دولت با دولت برای دستیابی به تجهیزات لازم برای مبارزه با تروریسم، دفاع کرد.

عبدالرحمان همچنین اعلام کرد قرارداد همکاری با آمریکا با زور واشنگتن تحمیل شد، حضور آمریکا در خاک نیجر غیرقانونی بوده و تمامی هنجارهای قانونی و دموکراتیک را نقض می کند.

رسانه فرانسوی می نویسد «واشنگتن با تمرکز بر دیپلماسی گفت وگو و متقاعدسازی، هم در مورد مسیله دموکراسی و هم در مورد انتخاب شرکا، ماندن را انتخاب کرده بود اما مقامات معتقدند که در مداخلات خود از حد فراتر رفته و امروز آن ها را در معرض سرنوشتی مشابه فرانسه قرار داده است». 

اخراج از نیجر؛ سرنوشت مشابه فرانسه در انتظار آمریکا
ژنرال «عبدالرحمان شیانی» رییس شورای نظامی نیجر

همچنین روابط خوب نیامی و مسکو و حضور روسیه در این کشور واشنگتن را عصبانی کرده است. نیجر حالا به سمت مسکو می نگرد. در ماه دسامبر و پس از بازدید معاون وزیر دفاع روسیه از نیجر، قراردادی بین مسکو و نیامی امضا شد و مفاد آن هم محرمانه است.

«سرژ دانیال» روزنامه نگار معتقد است: «مردم نیجر بر این باورند که خروج آمریکایی ها مشکلی ایجاد نمی کند و معتقدند این کشور می تواند روابط خود را با کشوری مانند روسیه تحکیم بخشد».

حال باید دید که آیا واشنگتن فورا نیجر را ترک خواهد کرد یا مانند پاریس کمی مقاومت خواهد کرد.

پایان خبر برای شما

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "اخراج از نیجر؛ سرنوشت مشابه فرانسه در انتظار آمریکا" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "اخراج از نیجر؛ سرنوشت مشابه فرانسه در انتظار آمریکا"، کلیک کنید.