تفاوت اسکلت بتنی با اسکلت فلزی + مزایا و معایب
اینکه تفاوت اسکلت بتنی با اسکلت فلزی در چیست و از لحاظ هزینه و یا از لحاظ مقاومت و ایمنی ساختمان چه تفاوتی با یکدیگر دارند میتواند به انتخاب درست این دو منجر شود. رایج ترین سازهها در کشور عزیزمان پروژه های بتنی و فلزی هستند که هر کدام زیر نظر عوامل اجرایی شهرداری اجرا میشوند. دو متریال بتن و فلز به عنوان بهترین و مستحکم ترین مصالح برای ساخت و ساز شناخته شدهاند که طرفداران زیادی را امر ساخت سازه به سمت خود جذب کردهند. اسکلت بتنی متشکل از بتن و اسکلت فلزی متشکل از مقاطع فولادی است. اما سوال اصلی اینجاست که کدام سازه امن تر اقتصادی تر و برای ما کاربردی تر است؟ اسکلت بتنی یا اسکلت فلزی؟
در ادامه متن با ما همراه باشید که ابتدا به معرفی مزایا و معایب و سپس به مقایسه اسکلت های بتنی و فلزی در مواردی همچون هزینه و مدت زمان مواد مصرفی مقاومت در برابر زلزله نوع سازه و قیمت به طور مفصل بپردازیم.
اسکلت فلزی بهتر است یا بتنی؟
در شهر های مختلف ایران با توجه اقلیم حاکم بر آن منطقه و عواملی همچون استحکام سرعت اجرا و همچنین قیمت و هزینه های اجرایی از سازه های مختلفی در فرایند ساخت و ساز استفاده میشود. اسکلت بتنی و فلزی دو سازه معروف و رایجی هستند که از آنها در اکثر پروژه های عمرانی استفاده میشود. ممکن است این سوال برای شما پیش آمده باشد که تفاوت اسکلت بتنی با اسکلت فلزی در چیست و کدام سازه بهتر است؟
این سازه های عمرانی را میتوان از جوانب مختلفی مورد بررسی قرار داد و باید حتما عوامل متعددی برای مقایسه و انتخاب هریک از آنها در نظر گرفت. برای مثال اینکه از چه نوع مصالح و تجهیزاتی در ساخت سازه استفاده میشود باید در مقایسه اسکلت های فلزی و بتنی در نظر گرفته شود. خرید کلیه تجهیزات و اتصالات مربوط به ساخت اسکلت بتنی یا فلزی از فروشگاه تجهیز حاجی پور نقش بسزایی در کیفیت ساخت هرچه بیشتر آنها به دنبال دارد.
اسکلت بتنی
در ساخت اسکلت بتنی از میلگردها برای مسلح کردن بتن استفاده میشود. میلگردها با قالب های فلزی یا چوبی محصور شده و عملیات بتن ریزی آغاز میشود. پس از ریخته شدن بتن و خشک شدن آن با گذشت 24 ساعت قالبها جداسازی شده و اسکلت بتنی ساخته میشود. عموما در ساخت تونل پل و ساختمان های کوچک از این نوع سازه استفاده میشود.
مزایای استفاده از اسکلت بتنی
- مقاومت در برابر آتش سوزی
- مقاومت در برابر شرایط آب و هوایی مختلف
- دسترسی آسانتر به مصالح (سیمان ماسه و…)
- هزینه کمتر نسبت به اجرای اسکلت فلزی
- امکان قالب گیری بتن در اشکال مختلف
معایب استفاده از اسکلت بتنی
اسکلت بتنی با وجود مزایای بالای خود دارای معایبی است که بد نیست با آنها آشنا شوید:
- وزن بیشتر نسبت به اسکلت فلزی
- زمانبر بودن آرماتوربندی و قالب بندی اسکلت بتنی
- عوامل مخرب خارجی میتوانند باعث ناهمگن شدن بتن شوند
اسکلت فلزی
از مقاطع فولادی همانند ورق و ستون جعبهای به عنوان مقاطع اصلی برای ساخت اسکلت فلزی استفاده میشود. اتصالات به کار رفته در اسکلت فلزی توسط پیچ و مهره پرچ یا جوشکاری اتصال پیدا میکنند. لازم به ذکر است هر یک از مصالح استفاده شده در ساخت سازه فلزی در قیمت نهایی ساخت ساختمان تاثیر میگذارند.
مزایای استفاده از اسکلت فلزی
- شکل پذیری و مقاومت بالا در برابر خرابی
- سرعت عمل بالاتر در اجرای اسکلت بندی
- مساحت اشغالی کمتر نسبت به اسکلت بتنی
- پیش ساخته بودن مصالح اسکلت فلزی
معایب استفاده از اسکلت فلزی
- زنگ زدگی و خوردگی
- مقاومت کم در برابر آتش سوزی
- دشوار بودن جوشکاری و ایجاد اتصالات در سازه
تفاوت اسکلت بتنی با اسکلت فلزی در هزینه و مدت زمان اجرا
هزینه و مدت زمان ساخت سازه دو عامل بسیار مهم در ساخت و ساز است. در پروژه های بزرگ عمرانی پیاده سازی اسکلت فلزی بسیار سریع تر از اسکلت بتنی است. همچنین در اجرای پروژه های فلزی اسکلت یکجا اجرا شده و سپس سقف و دیوارها شکل میگیرد. جوشکاری اسکلت فلزی در خارج از محیط ساخت و ساز انجام میشود و امکان اجرای همزمان عملیات جوشکاری و پی ریزی ساختمان وجود دارد.
در اسکلت بتنی بعد از بنا کردن ستون های هر طبقه سقف همان طبقه ساخته میشود و به همین دلیل سرعت اجرای پروژه بتنی نسبت به اسکلت فلزی کمتر است.
تفاوت اسکلت بتنی با اسکلت فلزی در مواد مصرفی
در اسکلت فلزی مقدار آهن مصرفی به موارد مختلفی نظیر نوع مهاربندی سازه بستگی دارد. برای سازه هایی با مهاربندی هم مرکز یا غیر هم مرکز حدود 45 تا 70 کیلوگرم آهن به شکل تقریبی برای هر متر مربع لازم است. از طرفی برای سازهای با قاب خمشی نوع متوسط بین 65 تا 105 کیلوگرم و برای نوع ویژه آن بین 70 تا 115 کیلوگرم آهن برای هر متر مربع لازم است.
همچنین برای اجرای هر متر مربع اسکلت بتنی به حدود 800 تا یک تُن بتن لازم است. عواملی نظیر عیار سیمان افزودنیها و نوع سنگدانه مصرفی در محاسبه قیمت تمام شده این مقدار بتن تاثیرگذارند.
مقایسه اسکلت بتنی و فلزی در برابر زلزله
از آنجایی که ایران عزیزمان یک کشور زلزله خیز به حساب میآید مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله امری ضروری به حساب میآید. توجه به موارد زیر در هنگام اجرای اسکلت بتنی و اسکلت فلزی اهمیت دارد:
- طراحی نقشه منظم و استاندارد برای ساختمان
- ایجاد فاصله قانونی با ساختمان های مجاور (4 طبقه به بالا)
- تراکم خاک زمین قبل از اجرای فونداسیون مورد بررسی قرار گیرد.
- سنگینی ساختمان روی سطوح پاییین قرار داده شود
- اطمینان از مقاومت بستر خاک قبل از خاک برداری
- رعایت فاصله مناسب بین آرماتورها و قالبها
چنانچه این موارد استاندارد در اجرای اسکلت فلزی و بتنی رعایت شوند این سازهها قادر خواهند بود زلزله هایی برابر با 7 ریشتر را تحمل کنند.
تفاوت اسکلت فلزی با اسکلت بتنی در سازه ساختمان
خب تا اینجای مقاله تا حدی زیادی با مزایا و معایب و تفاوت اسکلت بتنی با اسکلت فلزی آشنا شدیم. خب رسیدیم به سوال اصلی این مقاله که کدام سازه بهتر است؟ اسکلت فلزی یا بتنی؟
جواب این سوال به تجزیه و تحلیل شما به عنوان مدیر یک پروژه بستگی دارد. برای گرفتن تصمیمی بهتر به موارد زیر حتما توجه داشته باشید:
- سرعت اجرای سازه فلزی کمتر از سازه بتنی است.
- مقاومت سازه فلزی در برابر زلزله بیشتر است.
- ساز های بتنی مقاومت بیشتری در برابر حرارت دارند.
- قطعات فلزی دارای استحکام بیشتری نسبت به بتن هستند.
- قیمت ساخت سازه فلزی بالاتر از سازه بتنی است.
- در سازه های بتنی فضای پرت نسبت به سازه های فلزی بیشتر است.
- اگر زمین ساختمان دارای فضای کمی باشد استفاده از سازه فلزی منطقی تر است.
- توصیه میشود در شرایط آب و هوایی مرطوب با بارندگی زیاد انتخاب سازه فلزی پیشنهاد نمیشود.
جمع بندی
با توجه به تفاوت اسکلت بتنی با اسکلت فلزی هر یک از این سازهها برای شرایط خاص خود مناسب هستند. در حالت کلی اگر قصد دارید وزن سازه از یک حد خاصی بیشتر نشود یا سرعت ساخت پروژه و مقاومت بالای مصالح برایتان اهمیت دارد اسکلت فلزی گزینه مناسبی است. اما اگر هزینه ساخت پروژه و یا میزان مقاومت سازه در برابر حرارت در اولویت شما قرار دارد بهتر است از بتن در ساخت استفاده شود.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "تفاوت اسکلت بتنی با اسکلت فلزی + مزایا و معایب" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی, کسب و کار ایرانی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "تفاوت اسکلت بتنی با اسکلت فلزی + مزایا و معایب"، کلیک کنید.