احیای ظرفیت های گردشگری در دولت سیزدهم/ نجات خلیج گرگان و توسعه شهرهای ساحلی

احیای ظرفیت‌های گردشگری در دولت سیزدهم/ نجات خلیج گرگان و توسعه شهرهای ساحلی

با وجود بازتاب ایران هراسی توسط کشورهای معاند، اما دولت سیزدهم توانست با احیای ظرفیت های بومی و محلی کشورمان، موجب جهش درآمد حاصل از صنعت گردشگری شده و نرخ بیکاری را با حمایت از فعالان آن کاهش دهد و به حفظ منابع محیط زیستی کمک شایانی کند.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(برای شما)، گردشگری از برنامه چهارم توسعه به بعد همواره مورد توجه حاکمیت بوده است، اما بی توجهی به این حوزه در دولت ها موجب عقب ماندگی کشور در این حوزه نسبت به سایر کشورهای منطقه شده بود. اما در برنامه هفتم که سیاست های کلی آن توسط رهبر معظم انقلاب ابلاغ شد، یکی از بندها به توسعه صنعت گردشگری اختصاص داده شده است. برهمین مبنا دولت سیزدهم در مسیر احیای ظرفیت های گردشگری اهتمام جدی ورزیده و طی دو سال گذشته موفق به جذب 7.1 میلیون گردشگر و کسب درآمد 8.7 میلیارد دلاری شده است.

درآمد 8.7 میلیارد دلاری دولت سیزدهم از گردشگری

آمارها نشان می دهد، گردشگران خارجی 6.2 میلیارد دلار در ایران طی سال 2022 هزینه کرده اند که این رقم نسبت به سال قبل از آن 73.5 درصد رشد داشته است در حالی که خارجی ها در سال 2021 بیش از 2.5 میلیارد دلار در ایران خرج کرده اند، رقمی حدود 8.7 میلیارد دلار طی دو سال؛ البته هزینه کرد گردشگران داخلی ایران را هم باید به این ارقام اضافه کنیم. ایرانی ها در سال 2021 برای سفرهای داخلی 225 هزار میلیارد تومان و در سال 2022 نیز بیش از 316 هزار میلیارد تومان هزینه کرده اند که این رقم نسبت به سال قبل از آن با رشد 40.1 درصدی مواجه شده است.

آیت الله سید ابراهیم رییسی، رییس جمهور همواره بر لزوم بهره مندی از همه ظرفیت های بالقوه ایران و رسیدن جذب گردشگران خارجی به 15 میلیون نفر در سال تاکید می کند که، اقداماتی از جمله گردشگری خانواده محور، لغو روادید گردشگری با کشورهای هدف و تسهیل و حمایت از سرمایه گذاری بخش خصوصی در بخش گردشگری را می توان از مهمترین محورهای مورد تاکید وی و سرلوحه دولت سیزدهم در صنعت گردشگری دانست.

سهم 6 درصدی ایران از کل گردشگران ورودی به غرب آسیا

طبق گزارش سازمان جهانی گردشگری(UNWTO) در سال 2022 ورود گردشگران خارجی به ایران رشد قابل توجهی داشته است. در این سال 4.1 میلیون سفر توسط گردشگران خارجی به مقصد ایران انجام شده است که این رقم نسبت به سال قبل از آن 315 درصد رشد داشته، یعنی بیش از 4 برابر شده است. با این وجود، سهم ایران از جذب گردشگران خارجی همچنان اندک است و تنها 0.4 درصد از کل سفرهای گردشگری خارجی در سال 2022 به مقصد ایران انجام شده است.

رشد 315 درصدی ورود گردشگران خارجی به ایران در سال 2022 در حالی است که، طی سال 2020 با شیوع کرونا شاهد افت 83 درصدی و در سال 2021 نیز شاهد افت حدود 30 درصدی ورود گردشگران خارجی به ایران بودیم. این در حالی است که کل سفرهای گردشگری خارجی به مقصد خاورمیانه در سال 2022 نیز بالغ بر 66 میلیون سفر بوده است که این رقم با رشد 163 درصدی نسبت به سال قبل از آن مواجه شده است، سهم ایران از کل گردشگران خارجی ورودی به این منطقه حدود 6 درصد برآورد شده است.

صدور 849 مجوز بوم گردی و ثبت 1800 اثر ملی در دو سال اول دولت سیزدهم

وزارت میراث فرهنگی، گردشکری و صنایع دستی در نمایشگاه “روایت خدمت” در شهریور سال گذشته(1402)، گزارشی آماری و مقایسه ای از اقدامات دو سال گذشته ی خود ارایه کرد که علاوه بر افزایش 313 هتل در کشور(بدون احتساب مناطق آزاد) برای فعالیت 849 اقامتگاه بوم گردی مجوز صادر کرده است. همچنین 427 اثر منقول، 595 اثر غیرمنقول، 302 اثر طبیعی و 476 اثر ناملموس و در مجموع 1800 اثر در فهرست آثار ملی ثبت شده است.

بر این اساس، در سال 1400 یک پرونده برنامه ملی حفاظت از خوشنویسی در فهرست جهانی قرار گرفت، همچنین در جهشی کم نظیر در سال 1402 چهار پرونده بین المللی مشترک یلدا(چله)، مهارت ساختن و نواختن ساز عود، پرورش کرم ابریشم و تولید سنتی ابریشم برای بافندگی و هنر سوزن دوزی ترکمن در اجلاسیه شهر رباط کشور مغرب، مُهر تایید گرفت و منجر به ارتقای جهانی ایران به رتبه ششم در فهرست جهانی ناملموس یونسکو شد.

همچنین بر اساس برنامه 10 ساله، در حوزه میراث ملموس 2 پرونده ی جهانی میراث فرهنگی ملموس منظر فرهنگی ماسوله و هگمتانه و مرکز تاریخی همدان تدوین و ارسال شده است. همچنین ارزیابی میدانی یکی از بزرگ ترین پرونده های ثبت سریالی جهان با عنوان 56 کاروانسرای ایرانی انجام شده است؛ هفت پرونده میراث فرهنگی ناملموس شامل افطاری و باورهای اجتماعی و فرهنگی، هنر تذهیب، برنامه ملی زیارت رضوی و جشن سده برای سال میلادی 2023 و جشن مهرگان، هنر ساختن و نواختن رباب و تولید سنتی گلاب و باورهای اجتماعی فرهنگی وابسته به آن نیز، برای سال میلادی 2024 به یونسکو ارسال شده است که در فرایند اقدامات برای ثبت آثار و عناصر فرهنگی در یونسکو قرار دارد.

رشد 18 برابری سرمایه گذاری خارجی در گردشگری

«علی اصغر شالبافیان»، معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، هشتم اردیبهشت 1403 با اشاره به ارایه 600 بسته سرمایه گذاری توسط بیش از 2 هزار تاجر از 80 کشور در رویداد ایران اکسپو 2024، گفت: «سرمایه گذاری خارجی در حوزه گردشگری از ابتدای دولت سیزدهم 18 برابر رشد داشته و تا پایان سال 1402 به رقم 256 میلیون دلار رسیده است.»

وی برگزاری این نمایشگاه را با توجه به وقایع اخیر کشور، حایز اهمیت دانست و از آن به عنوان مهم ترین ویژگی اکسپوی امسال(1403) نام برد و ادامه داد: «برگزاری این نمایشگاه نشانگر امنیت موجود در کشور است که این واقعیت تصویری، می تواند توسط تجار و بازرگانان به دنیا مخابره شود و اندک تردیدهای به وجود آمده به دلیل شرایط اخیر را خنثی کند.»

احیای خلیج گرگان پس از 25 سال

خلیج گرگان و مناطق همجوار آن توسط کنوانسیون رامسر در سال 1975 به عنوان تالابی با اهمیت بین المللی شناخته شده و در سال 1976 توسط یونسکو به عنوان یکی از ذخایر زیست کره زمین معرفی شده است. اما طی سال های 2017 تا 2021 در نتیجه کاهش سطح آب دریای خزر، تجمع رسوبات و رشد بی رویه گیاهان دریایی و بسته شدن مسیر کانال ها، کاهش بارندگی و افزایش تبخیر، 35 درصد از مساحت این خلیج خشک شد.

پس از اقدامات موثر دولت برای احیای این خلیج، نشریه علمی آمریکایی “ساینس” با تشریح اقدامات موفق کشورمان در این زمینه، نوشت: «تنها 4 هفته بعد از بازگشایی کانال آشوراده در سال 2023 آبی به حجم 1.5 میلیارد مترمکعب از دریای خزر وارد خلیج گرگان شد و سطح آب این خلیج 40 سانتی متر بالا آمد. این افزایش سطح آب، حدود 400 متر از نواحلی ساحلی در امتداد دریای خزر را که خشک شده بود، دوباره پُر کرد و 3 هزار هکتار از مساحت خلیج را احیا کرد، همچنین شوری آب نیز از 48 واحد در هزار به 27 واحد در هزار کاهش یافت.»

معافیت مالیاتی مرمت آثار تاریخی

«شهاب طلایی»، مدیرعامل صندوق توسعه و احیای بافت های تاریخی، مهرماه 1402 اعلام کرد که چنانچه شخص، شرکت یا نهادی در خصوص تعمیر، مرمت یا احیای اماکن گردشگری هزینه ای متحمل شود، با تاییدیه وزارت میراث فرهنگی و صندوق توسعه و احیاء، این هزینه می تواند معادل هزینه های مالیات های آن شخص یا نهاد از سوی سازمان امور مالیاتی پذیرفته شود.

وی با برشمردن برخی از امکانات و ظرفیت های صندوق، تاکید کرد: «ما می توانیم حمایت های مختلف و ویژه ای از مالکان و بهره برداران بناهای تاریخی انجام دهیم. در واقع تسهیلات مختلفی از سوی دولت به فعالان این حوزه اعطاء می شود که یکی از آن ها در قالب معافیت مالیاتی است.»

برقراری بیمه راهنمایان گردشگری

«محسن حاجی سعید»، رییس انجمن صنفی راهنمایان گردشگری در پانزدهمین گردهمایی راهنمایان گردشگری ایران به شرح بخشی از اقدامات مفید دولت پرداخت و گفت: «بیمه هزاران راهنمای گردشگری، استقرار راهنمایان گردشگری در ایام نوروز، مشارکت راهنمایان گردشگری در رویدادهای بین المللی، اختصاص تابلوی راهنما در اماکن گردشگری، همچنین احیای گردشگری بعد از کرونا، لغو روادید با 33 کشور و تلاش برای تصویب 2 روزه شدن تعطیلات آخر هفته و غیره، از مهمترین اقدامات وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در دولت سیزدهم است.»

«مهدی قاسمیان» رییس هیات مدیره جامعه راهنمایان ایرانگردی و جهانگردی نیز درباره ی از سرگیری بیمه راهنمایان گردشگری از تیرماه سال قبل(1402) خبر داد و بیان کرد: «علاوه بر برقراری بیمه با وصل شدن کارت راهنمایان گردشگری به سیستم بانکی، تن خواه مستقیم در این حساب ریخته می شود که این اقدام موجب شد تا در پایگاه های بزرگ مانند تخت جمشید بتوان الزامی در نظر گرفت که گردشگران خارجی برای تهیه بلیت از طریق کارت راهنمایان گردشگری اقدام کنند که در این صورت از ظرفیت راهنمایان محلی استفاده می شود.»

احداث شهرهای ساحلی از اهداف گردشگری ایران

«مهرداد بذرپاش» وزیر راه و شهرسازی نیز اخیرا در حاشیه امضای قرارداد تجهیز و بهره برداری از پایانه های کانتینری و کالای عمومی بندر شهید رجایی چابهار با جمهوری هند، گفت: «تبدیل شدن ایران به قطب گردشگری، از اهداف دولت سیزدهم است و با تعریف شهرهای ساحلی متعدد که اکنون هفت مورد از آن ها در اولویت قرار داشته و عملیات اجرایی سه شهر نیز آغاز شده، دلالت بر همین مسیله دارد.»

«سعید غفوری»، سرپرست شرکت عمران شهرهای جدید نیز اخیرا از آمادگی برای احداث شش شهر و یک شهرک ساحلی خبر داد و اعلام کرد: «شهرهای جدید تیس، مکران مرکزی، شهر جدید در شهرستان جاسک، شهرهای خلیج فارس، بریس، کوشک و شهرک آفتاب از مجموعه سکونتگاه هایی هستند که ضمن داشتن نقش و کارکردهای متنوع اقتصادی و اجتماعی، تلاشی برای ارایه الگوهای جدیدی از شهرسازی و معماری متناسب با شرایط اقلیمی، محلی و در عین حال توان های منطقه ای و بین المللی هستند.»

پایان خبر برای شما

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "احیای ظرفیت های گردشگری در دولت سیزدهم/ نجات خلیج گرگان و توسعه شهرهای ساحلی" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "احیای ظرفیت های گردشگری در دولت سیزدهم/ نجات خلیج گرگان و توسعه شهرهای ساحلی"، کلیک کنید.